Gurdjieff mozdulatai nyomán

Tanuló- és gyakorlócsoport Tarával

Közösen végzett speciális gyakorlatokkal és meditációkkal - közelebb Önmagadhoz.

Ezek a gyakorlások külön kérésére szerveződnek.
(Nézz be többször az oldalra, illetve emailben vedd fel velem a kapcsolatot, ha szeretnéd, hogy tartsak csoportos foglalkozást.)

Magánórában is tudunk együtt dolgozni, egyeztessünk!

gurdj1

Mi ez?
Bár a Mozdulatok neve Sacred Dances (= szent/szakrális táncok), valójában nem táncról van szó. A test mozdul, zene is van, ritmus is van, mégsem táncolunk, mert a Mozdulatok nem az önkifejezésről szólnak. Minden belül, benned zajlik, láthatatlanul. Ami kívül látszik, csak az eszköz.
Ez egy mozgásmeditáció. Arra született, hogy közelebb kerüljünk Önmagunkhoz a fizikai síkon. A Mozdulatok hatnak a jobb és bal agyféltekére és harmonizálják a két oldal működését. A Mozdulatok és a zene szuggesztív hatása mégis messze továbbvezet attól, hogy pusztán harmonizálja agyféltekéinket.
Összekötjük a test, az elme, az érzelmek különálló mozgásait eggyé, hogy egy megemelt energiaszintben Önmagunkat tapasztaljuk meg és megjelenjen bennünk a Tiszta Figyelem állapota, emelkedjen a tudatossági szintünk.
Ez a munka egy olyan éles fókuszt kíván és eredményez, ami a résztvevőt behúzza a Jelen Pillanatba olyan erővel, ami megnyit számára egy új tapasztalatot Önmagáról és a világról. 
A Pillanat megtapasztalásáról szól, a Jelenlétről, Önmagadról.

A Mozdulatokat a saját testünkben kell megtapasztaljuk. Hogyan is jellemezhetnénk ezeket? A rituális gesztusokat, a precizitásukat, a csendességüket? A "táncosok" teste erőteljes geometriai formákban felfüggeszti az egyéniséget. Így egy egységet hozva létre, ami képes az energiák magasabb szintjének megteremtésére, megélésére.

Ízelítő:
Részlet a "Találkozások rendkívüli emberekkel" c. filmből, ami Gurdjieff életének kereső időszakáról szól. A filmben láthatunk pár Mozdulatot. A jelenetekben Jeanne de Salzmann tanítványai szerepelnek. Ő maga Gurdjieff közvetlen tanítványa volt, egészen annak haláláig.
(A teljes filmhez a magyar feliratot én készítettem.)

 

Ez a videó a szakrális geometria megjelenítéséről, szépen mutatja, hogy a Mozdulatokkal milyen tereket hozhatunk létre: