Kiút a bénító félelemből

Mindannyiunkkal megesik, hogy néha ránk tör egy-egy nagyobb félelemhullám, sokan folyamatos szorongásban élik a mindennapjaikat. Ezek az erős érzetek jobb esetben „csak” hátraltató erőként vannak jelen, de sokszor bénító hatással bírnak. Ilyenkor az elme teljesen robotpilóta üzemmódban dolgozik, az egó rágörcsöl a valós vagy vélt problémára. Ettől beszűkül a látásunk (fizikailag és szellemi értelemben is), a már meglévő tudásunkhoz sem férünk hozzá megfelelően. Az érzelmeink vadul és szélsőségesen tombolnak bennünk. Röviden: Pánikolunk.

Kiut felelembl

Az elmúlt két év különösen nagy kihívásokkal jár globálisan mindenki számára és sokan küzdenek a feltörő félelemhullámokkal.
Az erős félelem kezelésére sokféle módszer létezik. Én most a saját tapasztalataimból gyűjtök össze párat, amikről biztosan tudom, hogy működnek. Némelyik rövid távon segít, mások hosszabb távon is hoztak eredményeket.

Fontos tudni, hogy egyik módszer sem gyógyszer. Vagyis nem egy pirula, amit bekapunk és pikk-pakk eredménye lesz, hiszen még egy fájdalomcsillapítónak is kell fél óra, mire valójában hatni kezd. Tehát, ha nem érzel azonnali változást, az nem azt jelenti, hogy rosszul csinálsz valamit. Engedj időt a testednek, hogy kilazuljon a pánik által generált túlélő üzemmódból.

Minden módszernek a nulladik lépése az, hogy egyáltalán eljussunk arra a pontra, amikor is észrevesszük, hogy elöntött minket a félelem, megjelent a pánik, a szorongás.
Némelyeknek annyira a mindennapjaivá vált a testben létrejövő feszítő érzés, hogy a jelenség felismerését is gyakorolni kell. Ne csüggedj, menni fog!

A legerőteljesebb verzióval kezdem, mert ha ezt sikerül alkalmazni, az összes többi módszer feleslegessé vagy másodlagossá, kiegészítővé válik. Furcsának találhatod, hogy valójában egyszerű dologról van szó, mégis teljes és gyors váltást tud létrehozni. Ismétlem, tapasztalatból beszélek.


1) Használd az erőt!

Miután elöntött a félelem, ne akarj előle elfutni. Érezd meg, hogy MEKKORA ERŐVEL van jelen benned. Lehet úgy érzed magad, mint akinek a mellkasán egy elefánt áll. Lehet azt érzed, hogy a válladat tonnányi súlyok nyomják vagy a torkodat egy óriás szorítja, a gyomrod pedig aprócska ponttá zsugorodott össze. Mindegy milyen képpel fogod meg magad számára az érzést, az erejébe érezz bele.

Engedd, hogy ott legyen a nyomás, a szorítás és ezután gondolj arra: Ez az óriási erő bennem van. Ez az óriási erő az én rendelkezésemre áll. A félelem mindössze egy erős jelzéssel hozza tudtomra, hogy mennyi energia van bennem, amit szabadon használhatok. Elképesztően erős vagyok! Ekkora erő mellett minden probléma eltörpül. Hatalmas erővel rendelkezem!

Ezzel a módszerrel valójában hallgatunk testünk és szellemünk jelzésére és amint megkaptuk az üzenetet, a postás ( = a félelem) elvégezte a munkáját és tovább áll. A postásunk csak addig csenget, amíg ajtót nem nyitunk neki és át nem vesszük az üzenetet tőle.

 

2) Mozogj! Izzadj! Lihegj!

A félelem a fizikai testben felhalmozódott, semleges töltésű energiatöbblet, ami negatív hitrendszerek szűrőjén halad át bennünk – ettől érezzük rossznak.
Érdemes alkalmas időpontban (nem a pánik kellős közepén!) megvizsgálni, akár segítséggel hitrendszereinket, és feltenni magunknak a kérdést: Vajon mit hiszek igaznak magamról ebben a helyzetben, amiért így érzem magam?

Na de ezzel kicsit előreszaladtam...

Tehát: Amikor elönt a pánik, befeszül a test, nehezebb a levegővétel... Kezdj el mozogni!
Állj fel, sétálj, fuss, ugrálj, táncolj, énekelj hangosan, szaladj felfelé dombon vagy lépcsőn, rázd meg erősen kezeid-lábaid, amíg meg nem érzed az oldódást. Hadd kapcsoljon nagyobb sebességre a nyirokrendszered, hadd induljon be jobban a véráramlás és ezzel együtt az energiaáramlás is. Így a beszorult, megakadt energiák is átmozgatásra kerülnek, oldódni tudnak, eloszlanak. Több oxigén kerül a szervezetbe, beindulhat a belassult anyag- és energiacsere. Az agy is jobban tud így működni, reszponzívabbá válunk, lekerül rólunk a pánik keltette szemellenző.


3) Lélegezz!

Az előző pontban a test megmozgatásával alapból létrejön a légzés megváltozása is. Ha azonban valamiért nincs módod a mozgásra, használd a tudatos légzést. Fontos, hogy ne a nyugalomra törekedj vele azonnal. Kezdheted azzal, hogy meglovagolod a feszültséget és összeszorítod az ökleidet és az állkapcsod, és 1-2 másodpercre visszatartod a levegőt. Ezután viszont nagy erővel fújd ki. Ezt ismételd meg maximum háromszor. Ezzel „átvetted a postástól az üzenetet”. Most már figyelhetsz arra, hogy mélyebbeket lélegezz, bevidd a figyelmed a belégzés és kilégzés közötti üres térbe, ott elidőzz.

Többféle jó légzőgyakorlat létezik, megtanulhatod azokat is, de a tested tudni fogja, hogy adott esetben melyik légzésforma esik jobban. Például ha a szádon veszed/fújod a levegőt vagy az orrodon át vagy kombinálva.

Az egyik teljes relaxációt és agyműködést segítő légzési minta:
Formázz Ú-betűt a száddal. Belégzés: szájon át. Kilégzés: Orron át. Nagyon lassan, miközben a légzésed hangjára figyelsz. A két légzés közötti térben időzz el, amíg jólesik.

Addig csináld, amíg jólesik. Utána térj vissza a normál légzésedhez. Ha elszédülnél, hagyd abba ezt a légzésmódot és térj vissza a normál légzésedhez. Ha szívesen folytatnád a tudatos légzést, de a megszédülés megakadályozott, akkor lélegezz normál módon, de a figyelmed továbbra is tartsd a légzésed hangján.


4) Figyelemelterelés, Fókuszváltás

A fenti gyakorlatok mindegyike a fókuszváltás kategóriába esik, ám a figyelmünket más módon is elterelhetjük új irányokba.

Mozdítsd el a tekinteted! Amikor a félelem eluralkodik, sokszor beülünk egy pózba, a tekintetünk egy irányba néz csak és így magunkat zárjuk be egy szűk fizikai és egyúttal szellemi, érzelmi ketrecbe. Ebből pedig ki kell mozdítsuk magunkat.
Lehet elsőre nem megy még, hogy változtass a légzéseden vagy felállj és mozogj, vagy a felgyülemlő erőt a magad oldalára állítsd, mert még gyenge vagy a túláradó érzelmek terhe alatt. Ekkor már az is segíthet kicsit, ha a tekinteted másra veted, például a szoba másik pontjára nézel. Itt azonban ne állj meg, hanem mozdítsd tovább a tekinteted, majd a fejed is fordítsd másik irányba. Ezután aktívan váltsd (nagy léptékekben) a tekinteted a szoba különböző helyein lévő tárgyakra és fejben vagy akár hangosan is nevezd meg őket. Példa: Ez egy asztal... Az egy cserepes virág... Az egy pohár...
Ha teheted, menj ki egy könnyed sétára és nevezd meg az utcán látott tárgyakat is, mindenféle jelző nélkül. Tehát nem azt mondom, hogy ez egy szép piros autó. Annyit mondok, hogy ez egy piros autó. Vagy egyszerűbben, ez egy autó... Az egy villanypózna... Az egy pad.


Mivel ahol a figyelem, ott az energia, így a fókuszváltással nem etetjük tovább a félelem farkasát. Irányt adunk, új irányt adunk a bennünk felhalmozódott energiáknak.
Az szerencsés, ha van veled valaki, aki elfogad, támogat, szeret. Őt ilyenkor megkérheted, hogy csak öleljen át, szavak nélkül.

 

A csapda:

Bármennyire is szeretnénk a félelemtől megszabadulni, nem érezni, van, hogy VALÓJÁBAN mégsem akarjuk még abbahagyni. Ezt jó felismerni. Ekkor engedj a félelem jelenlétének még egy kis időt (pár perc), de fontos, hogy ne hergelld magad tovább a mélyébe.

Az életben való haladásunkban akadnak néha mocsaras szakaszok az úton, de miért ott akarnánk megállni? Haladj tovább! Használd a számodra aktuálisan jóleső módszert és engedd meg magadnak, hogy jobban érezd magad. Mert szabad jól érezned magad. Megérdemled.

 

Tara

2021.04.14.

Itt vagyok, hogy segítselek az utadon. Várlak szeretettel!

Időpontegyeztetés itt: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Facebook oldal: https://www.facebook.com/hivatasosmuzsatara/